Tussen de locals in toeristenmekka Zakopane
Door: Sandra en Aniek
Blijf op de hoogte en volg Sandra
12 Augustus 2009 | Slowaakse Republiek, Žilina
Honderden mensen sjokken langs souvenir kraampjes, straatmuzikanten en pizza tenten..Vogelfluitjes, gekleurde haartouwtjes, pruiken en tennisballen aan elastieken zijn de lokale herinnerringen aan zomer 2009.
Natuurlijk zijn ook wij naar deze plek gekomen voor een stevige wandeling. Op aanraden van een Poolse reisgids kiezen we voor een iets minder toeristische route, tevens één met gevarenniveau laag, lees: makkelijk. Dat valt behoorlijk tegen, want de paden zijn steil en oneffen. Na een uur of drie staan we dan toch op de top en kunnen we genieten van een adembenemend uitzicht. Terug bij de weg krijgen we een lift aangeboden van een rijke Pool .
Op maandag verlaten we Polen. De grote vraag onderweg luidt; is het nu Slowakije of Slovenië die in 2007 de euro heeft ingevoerd?. Vlak over de grens wordt onze vraag beantwoord door schreeuwerige reclameborden langs de weg. Dat dit land qua economisch niveau verder lijkt zie je terug in de mooie wegen, goed onderhouden huizen en parken en een gebrek aan pruimen- en jampotverkopers die hun leven wagen langs de snelweg.. Wegens gebrek aan een ‘eenzame planeet’ laten we ons informeren door een Djoser gids uit 2004 (door Sandra’s moeder in de tas gestopt voor noodgevallen). We moeten zeker naar Zilina, een typisch Slowaaks dorpje aan de rivier. We overnachten in een Sovjet stijl hostel, een triest flatgebouw inclusief dubieuze lift. Om even te ontspannen tijdens deze inspannende autovakantie trakteren we onszelf de volgende dag op een spa en massage. We hebben nu weer nieuwe energie voor het laatste deel van onze reis.
Meer informatie vind je op: aniek.reisdagboek.net
12 Augustus 2009 - 08:32
Annemarie (Newton):
En hoe was de spa? Voldeed hij aan de EU-normen voor spa's, of was het een tobbe met een Slowaak met baard die je rug zit te schrobben?
Mooie foto van het berglandschap in Zakopane. -
12 Augustus 2009 - 12:13
Mama:
Komt de djosergids toch nog van pas.Weer genoten van je reisverslag uit Polen,mooie foto,s.Ik ben benieuwd of er nog erkenning is in de tatra van slowakije,je zal je vast nog wel dingen herinneren als je langs de rivier rijd.mogelijk maak je nog eens een tochtje op een vlot.groetjes en tot zondag ma