in en om Krakow - Reisverslag uit Warschau, Polen van Sandra Rispens - WaarBenJij.nu in en om Krakow - Reisverslag uit Warschau, Polen van Sandra Rispens - WaarBenJij.nu

in en om Krakow

Door: Sandra en Aniek

Blijf op de hoogte en volg Sandra

07 Augustus 2009 | Polen, Warschau

Vanuit onze uitvalsbasis Krakow hebben we Oswiecim bezocht. In dit dorp liggen de concentratiekampen Auschwitz en Auschwitz-Birkenau. Tijdens een vier uur durende tour leidde een gids ons door de twee kampen. Iedereen kent de beelden van tv en films, maar om het daadwerkelijk in het echt te zien, was behoorlijk indrukwekkend. Toen we in de gaskamers stonden, voelden we echt die nare sfeer. En dan te bedenken dat zowel de villa van de kampcommandant als de kantine voor de soldaten zich er direct naast bevonden.
In het tweede kamp werd de omvang van het geheel pas duidelijk; het prikkeldraad reikte zover we konden zien.

Ons tweede uitstapje vanuit Krakow was van een heel andere aard. In de zoutmijnen van Wieliczka was er sprake van een zeer hoog Efteling-gehalte en de grappen van onze Poolse gids waren aangepast aan deze omgeving.
’s Avonds was het tijd om Krakow zelf eens te bewonderen. De ‘eenzame planeet’ tipte ons over het restaurant van oma, waar wij ons geheel in de jaren ’50 waanden tussen de nostalgische kunst en kitsch. De Poolse delicatessen smaakten er niet minder om.

Vanochtend brak de zon door en dat betekende wasdag op de camping. Gelukkig staan er veel bomen en konden de Franse, Italiaanse en Nederlandse onderbroeken saampjes wapperen in de wind.
Krakow bleek de grote broer van de vorige Poolse stad, die wij bezochten. Ook hier vonden we een burcht, een toren, een kathedraal en een groot plein met veel kleur.
Na het eten reden we in ons autootje naar Nova Hutta, een Stalinistische wijk aan de rand van Krakow. In tegenstelling tot het centrum zagen we hier veel grijs en veel beton. Uiteraard ontbraken de Trabantjes niet.

Meer informatie vind je op aniek.reisdagboeknet

• 09 Augustus 2009 - 10:14

Martine:

Ja, Auschwitz is in het echt nog weer veel indrukwekkender dan op tv.
    Heel herkenbaar trouwens, die omschrijving van de gemiddelde Poolse stad: er is idd altijd een kerk, een burcht en ook altijd een mooi verhaal van een of andere held die een eng beest heeft verslagen volgens mij ;-)

• 10 Augustus 2009 - 11:56

Hendrik:

Ha die vakantiegangers!

Heel indrukwekkend om te lezen en om de foto's te zien! Ja dit echt wel even wat anders dan center parcs!

Groetjes Hendrik

• 12 Augustus 2009 - 12:25

Mama:

Heel indrukwekkend de foto,s en de beschrijving die je geeft van auschwitz de verschrikkingen uit de oorlog,goed van jullie dat je daar tijdens je vakatie tijd voor neemt om dit te bezoeken.groet ma